آرت کوچ کیست؟ | بخش اول

آرت کوچ در کنار لایف کوچ و بیزینس کوچ یکی از شاخه‌های کوچینگ به شمار می‌ره. کوچینگ (یا آن‌چنان که به غلط باب شده: کوچ بین) اصطلاحی تازه و مناقشه‌برانگیزه که تعاریف متفاوتی به خود گرفته. پیش از پاسخ به این سوال که « آرت کوچ کیست؟» لازمه که در مورد کوچ و کوچینگ بیشتر بدونیم و تعاریف و مبانی اولیه‌ای بحث رو روشن کنیم. هم‌چنین آشنایی با اصطلاحات رایج در این حوزه ضروریه.

کوچینگ : تاریخچه ، تعاریف و مبانی

 کوچ در لغت انگلیسی به معنی «مربی» و کوچینگ به معنی «مربی‌گری» ترجمه شده. در ویکی‌پدیا ذیل همین مدخل می‌خوانیم:

« کوچینگ یا مربی‌گری گونه‌ای از رشد و پیشرفت است که در آن فردی به نام مربی، شخص آموزش گیرنده یا مشتری را برای دستیابی به اهداف حرفه‌ای یا شخصی‌اش، آموزش می‌دهد و هدایت و حمایت می‌کند. به عبارت دیگر کوچینگ یک فرایند است که مراجع را قادر می‌سازد پایبندی به اهداف خود را تقویت کند، تا در نتیجه منجر به بهبود شرایط شود.»

که البته تعریف درستی به نظر نمی‌رسه؛ چرا که:

در ادامه‌ی روند بررسی تاریخچه آرت کوچ و کوچینگ و پاسخ به این سوال که آرت کوچ کیست؟، در کتاب «کوچینگ برای مدیران و رهبران» می‌خوانیم:

«ریشه کلمه کوچینگ به روستایی به نام کاکس در مجارستان بر می گردد. روستایی که به خاطر یک اختراع مشهور شد. این اختراع، کالسکه بود. اهالی این روستا در قرن پانزدهم میلادی از طریق این اختراع با حمل کالا بین دو شهر وین و بوداپست، کسب درآمد می کردند. در همان زمان یکی از اهالی این روستا، کالسکه ای ساخت که نسبت به سایر کالسکه های آن زمان، هم بزرگ تر بود و هم راحت تر.

این کالسکه ها، با نام کالسکه های کاکس شناخته شدند و این کلمه بعدها به کلمه کوچ در زبان انگلیسی تغییر شکل داد. در قرن شانزدهم این کالسکه ها کاملا شناخته شده بودند و در سراسر اروپا مورد استفاده قرار می گرفتند.

در قرن نوزدهم میلادی، دانش آموزان و دانشجویان انگلیسی از این واژه به عنوان یک اصطلاح عامیانه برای معلمانی استفاده می کردند که با تدریس در منزل، دروس سخت را به زبانی ساده برای آن ها توضیح می دانند تا برای امتحانات آماده شوند. دلیل رایج شدن کلمه کوچ برای این دسته از معلمان این بود که همانند کالسکه که رسیدن به مقصد را سریع تر و راحت تر می کرد، باعث می شد دانش آموزان و دانشجویان سریع تر و راحت تر به موفقیت در امتحانات دست پیدا کنند.

به مرور زمان، عنوان کوچ به کسی اطلاق می شد که به دیگران کمک می کند تا کاری را از ابتدا تا پایان با موفقیت به انجام برساند.»

که البته در این مورد به نظر می‌رسه با یک تئوری طرف باشیم تا تعریف. اما گذشته از اختلاف نظرها در مورد ریشه‌یابی، کارکرد، مهارت‌ها و ابزارهای کوچینگ، و پیش از بازگشت به بحث اصلی در مورد این که « آرت کوچ کیست؟ »، باید گفت حوزه کوچینگ به مفهوم امروزی اون در اواسط سال ۱۹۸۰ میلادی توسط توماس لئونارد در ایالات‌متحده آمریکا ایجاد شد و از جمله چهره‌های تاثیرگذار این حیطه می‌شه به تیموتی گالوی، سر جان ویتمور و مارتین سلیگمن نام برد.  در سال ۱۹۹۵، چند کوچ حرفه‌ای ICF  را به‌عنوان مؤسسه‌ای غیرانتفاعی پایه‌گذاری کردند تا کوچ‌های همکار با پشتیبانی از یکدیگر این حرفه رو توسعه بدهند. طبق آخرین گزارشات فدراسیون بین‌المللی کوچینگ،  ICF تا سال ۲۰۱۷ حدود ۳۰ هزار عضواز سراسر جهان به خودش اختصاص داده که نشون میده موفق بوده! مروزه حرفه‌ کوچینگ به‌خوبی شناخته شده و مهارت معتبری در سطح بین‌الملل تلقی می‌شه. گفته می‌شه که این حرفه طی سال‌های آتی، پس از مشاغل حوزه IT، به دومین صنعت در حال رشد تبدیل خواهد شد.

امروزه کوچینگ با بیش از 20 زیر شاخه‌ی گسترده هم‌چون: لایف کوچ، آرت کوچ، بیزینس کوچ، مایند کوچ، خودیاری و… از جمله علوم نو زمانه‌ی ما شناخته می‌شود که هم‌چنان در حال گسترش و توسعه است. در علم مورد نظر به فرد راهنما، اصطلاحاً کوچ (به معنی مربی) و به مخاطب وی منتی یا کوچی گفته می‌شود.

آرت کوچ کیست؟

اکنون که با مبانی کوچینگ آشنا شدیم می توانیم بر پایه مفاهیم مشترکی به این سوال که آرت کوچ کیست؟ پاسخ دهیم.با استناد به اطلاعات بالا می‌توان دریافت که کوچینگ بر چند اساس ساده استوارست:

  • اعتماد
  • همراهی
  • یاری رساندن در کشف ظرفیت های درونی
    و
  • مسئولیت پذیری

و آرت کوچ نیز به عنوان شاخه ای از علم کوچینگ، از این مبانی مبرّا نیست. آرت کوچ نیز در مقام اعتماد، ابتدا به سخنان منتی رو گوش می‌کنه. سپس در مقام همراهی تلاش می‌کنه با طرح سوالاتی، منتی رو به سمت برون‌ریزی ذهنی هدایت کنه. در ادامه آرت کوچ بستر طوفان فکری رو برای منتی فراهم می‌کنه و…

لحظه‌ی خلق درست همین‌جاست: لحظه‌ای که از حالِ خود بهتر باشیم! اگر در این لحظات نفس گیر نیازی به همیاری داشتی، مدرسه آنلاین کوچینگ «الف کوچ» در کنار تو ایستاده. تو می تونی با ثبت تیکت از کوچینگ این مجموعه به صورت 24 ساعته و البته رایگان استفاده کنی! تنها کافیه به بخش تیکت ادبی مدرسه آنلاین الف کوچ رفته و سوال خودت رو با ما در میون بذاری!

 


ارتباط با مدرسه آنلاین مشاوره آرت کوچینگ رایتینگ کوچ الف کوچ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *